Dobra włoska kuchnia
Masz ochotę smacznie zjeść? Wśród licznych opcji, które oferuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to mnogość smaków, kolorów oraz duża dawka składników odżywczych.

Charakterystyczne włoskie przyprawy

Polakom włoska kuchnia, kojarzy się przede wszystkim z makaronem i pizzą i czasem z owocami morza. Podczas gdy włoskie dania to też takie smakołyki jak słodkie desery czy świeże warzywa.

Podstawowe posiłki włoskie

Makarony to podstawa kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie trudno wyobrazić sobie produkty których nie można dodać do makaronu. Nowa restauracja na mapie Krakowa Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. wołowe czy drobiowe i rożnorodne przyprawy, sprawiają, że makarony można jeść codziennie.

Następnym klasycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Prawdziwa pizza włoska to niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.

Włoskie potrawy to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To również risotto, tortellini, piada i szeroki wybór słodyczy – takich jak granita czy panna cotta. Odwiedzając restaurację włoską nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- ricotty, mascarpone i grana padano.
Zobacz film