przepisy na kaszę jaglaną z warzywami

Współcześnie skupiamy się na tym, co spożywamy – wybieramy produkty coraz to rozsądniej, kierując się zdrowiem i dietą. Czasy, kiedy jedliśmy wszystko w bezgranicznych ilościach już minęły – czas na zdrowe jedzenie oraz naturalne artykuły. Z tego powodu coraz to częściej także szuka się zamienników w kuchni. Sól i tłuszcz zostaje gruntownie odsunięty od jadłospisu a towary dosyć ciężkie dla żołądka i jelit, tak jak na przykład makaron lub ziemniaki. Niejednokrotnie zastępuje się je towarami lżejszymi, na przykład ryżem albo kaszą. Mają one równie dużo towarów odżywczych, jednak organizm po prostu znosi je znacznie przyzwoiciej. Doskonałym przykładem godziwego artykuły jest kasza jaglana, jaka dawno temu gościła na stołach niesłychanie nieraz a teraz niestety pozostała zapomniana.

kasza jaglana ze śliwkami

Na szczęście coraz to więcej osób ceni jej uroki oraz decyduje się na wprowadzenie do codziennego jadłospisu tej naturalnie kaszy. Z jakiego powodu? Czym ona różni się od standardowej kaszy do jakiej jesteśmy przyzwyczajeni na co dzień? A więc riposta na to zapytanie jest niezwykle prosta – kasza jaglana to absolutnie inny rodzaj kaszy. Już sam jej wygląd na to wskazuje, albowiem są to nadzwyczaj delikatne ziarenka o kolorze żółtym. Wypada traktować ją trochę inaczej niż standardową, słynną nam kaszę, bowiem nie gotuje jej się tylko tradycyjnie. Jej przygotowanie żąda nieco więcej czasu niemniej jednak jest tego warte, ponieważ wrażenia smakowe są w zasadzie fajne. Czemu jednak musimy zaintrygować się tą właśnie kaszą? A więc kasza jaglana ma nadzwyczaj dużo przydatnych dla człowieka właściwości, jakich nie posiada żaden inny artykuł czy też trudno jest je odszukać.
Przykład? Kasza jaglana jest bardzo właściwym źródłem wybitnie wielu witamin z grupy B, lecz nie tylko, dostarcza bowiem również witaminy z grupy E, które niesłychanie poprawiają pamięć oraz koncentrację a także dużo doskonałych składników mineralnych, a mianowicie magnez, fosfor, żelazo czy potas. Oprócz tego kasza jaglana to jest niesłychanie bogata w antyoksydanty, co świadczy, że wychwytuje oraz przede wszystkim neutralizuje tak nazywane wolne rodniki, dla nas dosyć niebezpieczne. Jakie właściwości jeszcze sobą reprezentuje? To świetny sposób na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi, to też kasza nadzwyczaj odżywcza oraz przede wszystkim lekkostrawna, dlatego nadaje się dla chorych oraz naturalnie dla dzieci, jakim wbrew pozorom trafny przyrządzona powinna wybitnie smakować. Zawiera też krzemionkę, składnik sporadycznie spotykany właśnie dlatego tak znaczący, która odpowiada za zdrowy wygląd paznokci i skóry i zapobiega odwapnianiu kości.